1. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2020 |
|
Jaśkiewicz J., Parlińska M., Rackiewicz I. Wyzwania dla rolnictwa związane ze strategią Europejski Zielony Ład w okresie pandemii
Autor | Jacek Jaśkiewicz, Maria Parlińska, Iwona Rackiewicz |
Tytuł | Wyzwania dla rolnictwa związane ze strategią Europejski Zielony Ład w okresie pandemii |
Title | Challenges for Agriculture under the European Green Deal Development Strategy during the Covid-19 Pandemic Period |
Słowa kluczowe | Europejski Zielony Ład, gospodarka obiegu zamkniętego, rolnictwo, odpady i marnotrawstwo żywności |
Key words | European Green Deal, circular economy, agriculture, waste and food waste |
Abstrakt | Celem artykułu jest przybliżenie wyzwań związanych z realizacją strategii Europejski zielony ład w zakresie rolnictwa. Wyzwania te wpisują się w realizację koncepcji zrównoważonego rozwoju i związanego z tym zatrzymania zmian klimatu oraz transformacji w kierunku gospodarki obiegu zamkniętego. Warto już obecnie, w dobie pandemii, przygotować strategię jak wykorzystać szanse rozwoju rolnictwa, aby po jej zakończeniu maksymalnie wykorzystać sytuację opierając się na zasadach określonych w EZŁ. W artykule przedstawiono szereg możliwości w tym zakresie. |
Abstract | The aim of the article is to present the challenges in the field of agriculture related to implementing the European Green Deal (EGD). These challenges arise from the implementation of sustainable development strategies and the related efforts to arrest climate change and create a more circular economy. During this time of a global Covid-19 pandemic, it is worth preparing an approach, based on the principles set out in the EGD, that will maximize opportunities for agricultural development and which can be put into place as soon as the pandemic begins to wane. The article presents a number of possibilities in this regard. |
Cytowanie | Jaśkiewicz J., Parlińska M., Rackiewicz I. (2020) Wyzwania dla rolnictwa związane ze strategią Europejski Zielony Ład w okresie pandemii.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 20(35), z. 2: 22-36 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2020_T20(35)_n2_s22.pdf |
|
|
2. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2020 |
|
Katsoni V., Koliopoulos T. Innovative Airport Designs’ Infrastructures to supportan Integrated Sustainable Tourism Policy for SustainableDevelopment and Public Health Protection
Autor | Vicky Katsoni, Tilemachos Koliopoulos |
Tytuł | Innovative Airport Designs’ Infrastructures to supportan Integrated Sustainable Tourism Policy for SustainableDevelopment and Public Health Protection |
Title | |
Słowa kluczowe | Sustainable tourism, ICTs – Technological innovation in airports, public healthprotection, sustainable designs in tourism, tourism marketing management, renewableresources |
Key words | |
Abstrakt | In this paper are investigated actions for public health protection in airports’tourism facilities and actions that promote innovation at Airports’ sustainable constructioninfrastructures to minimize associated pollution threats. An integrated framework ispresented based on a comprehensive and analysis of the community airport tourism centersand sustainable design facilities in sustainable construction infrastructures in transportationrelated to waste management facilities and energy recovery from landfill emissions thatare produced at nearby places at airports. Research in Sustainable Airport Designs andInfrastructures is necessary to solve common operating problems, to adapt appropriate usefulinformation technologies, and to introduce innovations into the airport tourism industry. Thestudy reveals sustainability dimensions that are lagging or require much greater attention,such as sustainable designs, environmental management, monitoring, safety and public healthprotection of tourists at airport facilities. In this study are presented useful solutions forsustainable airport designs that promote sustainability supporting an Integrated SustainableTourism Policy for Public Health Protection and Sustainable Development within associatedinfrastructures and airport facilities. Useful conclusions are made for the airport tourismindustry, sustainable infrastructures, environmental technologies, renewable resources,sanitary facilities and associative infrastructures developing innovative near-term solutions tomeet demands placed on it. |
Abstract | |
Cytowanie | Katsoni V., Koliopoulos T. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2020_n13_s43.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2020 |
|
Maponya N., Oluwatayo I. Economic Efficiency of Table Grape Production in Waterberg and Sekhukhune Districts, Limpopo Province, South Africa
Autor | Naume Maponya, Isaac Oluwatayo |
Tytuł | Economic Efficiency of Table Grape Production in Waterberg and Sekhukhune Districts, Limpopo Province, South Africa |
Title | Economic Efficiency of Table Grape Production in Waterberg and Sekhukhune Districts, Limpopo Province, South Africa |
Słowa kluczowe | efficiency, farmers, table grapes, South Africa, stochastic frontier model |
Key words | efficiency, farmers, table grapes, South Africa, stochastic frontier model |
Abstrakt | Table grape production plays an important role in the economy of many countries in Africa. It serves as a source of income for the people who are engaged in its production and being one of the enterprises that is labour-intensive, thereby providing employment for more people. The main purpose of this study was to analyse the economic efficiency of table grape production in Waterberg and Sekhukhune Districts of Limpopo province, South Africa. The study used primary data collected through administration of structured questionnaires on a sample of 12 farmers by employing a snowball sampling method. Analytical tools employed include descriptive statistics (such as tables and frequencies), Stochastic Frontier Model and Technical Inefficiency Model.Results from data analysis revealed that in terms of efficiency, farming experience (p<0.01), educational level (p<0.05), household size (p<0.10) and age of farmer (p<0.10) were associated with increased efficiency indicating that these factors play important roles in ensuring that resources used in the production of table grapes enhanced productivity and were not wasted. Also, technical efficiency among farmers was found to range from 0.8 to 1, with a mean of 0.89, thus implying a major possibility for improvement in production. However, the allocative efficiency was found to range from 0.47 to 1, with a mean of 0.68. This indicates that some farmers were finding it difficult to allocate their resources efficiently. Again, economic efficiency ranges from 0.56 to 1, with a mean of 0.73, an indication that most of the farmers were economically efficient. Meanwhile, some of the constraints faced by these farmers include high electricity bills and labour costs, water shortages as well as instability around land policy. The study therefore recommends capacity building of farmers through education and other skill enhancement programmes. Also, provision of incentives to encourage youth participation in farming through internship programmes is very important to increase farm productivity. |
Abstract | Table grape production plays an important role in the economy of many countries in Africa. It serves as a source of income for the people who are engaged in its production and being one of the enterprises that is labour-intensive, thereby providing employment for more people. The main purpose of this study was to analyse the economic efficiency of table grape production in Waterberg and Sekhukhune Districts of Limpopo province, South Africa. The study used primary data collected through administration of structured questionnaires on a sample of 12 farmers by employing a snowball sampling method. Analytical tools employed include descriptive statistics (such as tables and frequencies), Stochastic Frontier Model and Technical Inefficiency Model.Results from data analysis revealed that in terms of efficiency, farming experience (p<0.01), educational level (p<0.05), household size (p<0.10) and age of farmer (p<0.10) were associated with increased efficiency indicating that these factors play important roles in ensuring that resources used in the production of table grapes enhanced productivity and were not wasted. Also, technical efficiency among farmers was found to range from 0.8 to 1, with a mean of 0.89, thus implying a major possibility for improvement in production. However, the allocative efficiency was found to range from 0.47 to 1, with a mean of 0.68. This indicates that some farmers were finding it difficult to allocate their resources efficiently. Again, economic efficiency ranges from 0.56 to 1, with a mean of 0.73, an indication that most of the farmers were economically efficient. Meanwhile, some of the constraints faced by these farmers include high electricity bills and labour costs, water shortages as well as instability around land policy. The study therefore recommends capacity building of farmers through education and other skill enhancement programmes. Also, provision of incentives to encourage youth participation in farming through internship programmes is very important to increase farm productivity. |
Cytowanie | Maponya N., Oluwatayo I. (2020) Economic Efficiency of Table Grape Production in Waterberg and Sekhukhune Districts, Limpopo Province, South Africa.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 20(35), z. 3: 36-52 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2020_T20(35)_n3_s36.pdf |
|
|
4. |
Ekonomika i Organizacja Logistyki, 2020 |
|
Domagała J. Macro-logistics as tools for shaping today’s economy
Autor | Joanna Domagała |
Tytuł | Macro-logistics as tools for shaping today’s economy |
Title | Makrologistyka narzędziem kształtowania współczesnej gospodarki |
Słowa kluczowe | micro-logistic, macro-logistic, economy, Poland |
Key words | mikrologistyka, makrologistyka, gospodarka, Polska |
Abstrakt | The aim of the article is to determine the essence of micro- and macrologistics and to present the elements of the macro-logistics system as factors in the development of the Polish economy. Secondary data was used to present the current state and perspectives for the development of four elements of the macrologistics sub-system in Poland, i.e.: transport networks, systems of product distribution, infrastructure connected with the flow of information and systems for the management and treatment of waste. Also, the growing role of Polish logistics in Europe was noted. |
Abstract | Celem artykułu jest określenie istoty mikro- i makrologistyki oraz przedstawienie elementów systemu makrologistyki jako czynników rozwoju polskiej gospodarki. Wykorzystując dane wtórne, zaprezentowano stan i perspektywy rozwoju czterech elementów podsystemu makrologistycznego w Polsce tj.: sieci transportowych, systemów dystrybucji produktów, infrastruktury związanej z przepływem informacji oraz systemów zagospodarowywania i utylizacji odpadów. Wskazano również rosnącą rolę polskiej logistyki w Europie. |
Cytowanie | Domagała J. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOL_2020_T5_n3_s31.pdf |
|
|
5. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Piwowar A. Development of the Agricultural Biogas Market in Poland – Production Volume, Feedstocks, Activities and Behaviours of Farmers
Autor | Arkadiusz Piwowar |
Tytuł | Development of the Agricultural Biogas Market in Poland – Production Volume, Feedstocks, Activities and Behaviours of Farmers |
Title | Development of the Agricultural Biogas Market in Poland – Production Volume, Feedstocks, Activities and Behaviours of Farmers |
Słowa kluczowe | low carbon agriculture, agricultural biogas plants, Poland |
Key words | low carbon agriculture, agricultural biogas plants, Poland |
Abstrakt | The activity and efficiency of agricultural biogas plants are important issues in the field of low-emission development in rural areas and in agribusiness. The essence of the problems concerns mainly sustainable waste management in agricultural production. The main purpose of this study is to analyze the volume of agricultural biogas production in Poland and the structure of consumption of raw materials used for production of agricultural biogas. The analyses were carried out in the period of 2011–2017. The paper also presents results of empirical research on the agricultural practices as part of the subject area of the development of the agricultural biogas market in Poland. The aim of the questionnaire surveys of agricultural holdings was to obtain information on the use of the biomass from field crops and grasslands for energy purposes and the interest in the development of agricultural production towards the cultivation of energy crops. The results of the analyses were presented in the spatial arrangement of research. |
Abstract | The activity and efficiency of agricultural biogas plants are important issues in the field of low-emission development in rural areas and in agribusiness. The essence of the problems concerns mainly sustainable waste management in agricultural production. The main purpose of this study is to analyze the volume of agricultural biogas production in Poland and the structure of consumption of raw materials used for production of agricultural biogas. The analyses were carried out in the period of 2011–2017. The paper also presents results of empirical research on the agricultural practices as part of the subject area of the development of the agricultural biogas market in Poland. The aim of the questionnaire surveys of agricultural holdings was to obtain information on the use of the biomass from field crops and grasslands for energy purposes and the interest in the development of agricultural production towards the cultivation of energy crops. The results of the analyses were presented in the spatial arrangement of research. |
Cytowanie | Piwowar A. (2019) Development of the Agricultural Biogas Market in Poland – Production Volume, Feedstocks, Activities and Behaviours of Farmers.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 1: 88-97 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n1_s88.pdf |
|
|
6. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Bartha Á., Horváth B. Effects of Certain Personal Attributes on Food Waste
Autor | Ákos Bartha, Bálint Horváth |
Tytuł | Effects of Certain Personal Attributes on Food Waste |
Title | Effects of Certain Personal Attributes on Food Waste |
Słowa kluczowe | food waste, consumer attitude, sustainable consumption |
Key words | food waste, consumer attitude, sustainable consumption |
Abstrakt | With the increase of food supply and the improvement of production processes, the real value of certain food products has been steadily declining over the past decades, which is certainly a trend that has seriously transformed the moral value of food, its role in society and its associated personal attitudes. According to UN and FAO estimates, in 2016, 30-35% of our food was wasted. Food waste in households is also a special area of research in terms of their high wasting rate. While exploring the causes of high amounts of consumer waste, a research group has also correlated (with mathematical models) the gradual growth rate of food waste, the US obesity epidemic and the growing supply of cheaper food products (Hall et al. 2009). In our research, we examine certain personal aspects in case of specific (e.g. functional) foods as well. A significant decrease in food waste coming from households could be attained by controlling our attitudes. Food waste, consumption awareness, eating habits, food mileage, water footprint, sustainable eating, energy efficiency: these are all terms which have to have their meaning and importance taught to people, as they contain important – affecting the level of wasting – information. Therefore, we can see that food waste itself is one of the most serious, paradoxical and global modern issues which the developed world has identified, and is trying to decrease by using national and international interventions in order to limit food supply anomalies and environmental loads as much as possible. Understanding personal attributes more precisely might be a good practice for providing future solutions, as well. |
Abstract | With the increase of food supply and the improvement of production processes, the real value of certain food products has been steadily declining over the past decades, which is certainly a trend that has seriously transformed the moral value of food, its role in society and its associated personal attitudes. According to UN and FAO estimates, in 2016, 30-35% of our food was wasted. Food waste in households is also a special area of research in terms of their high wasting rate. While exploring the causes of high amounts of consumer waste, a research group has also correlated (with mathematical models) the gradual growth rate of food waste, the US obesity epidemic and the growing supply of cheaper food products (Hall et al. 2009). In our research, we examine certain personal aspects in case of specific (e.g. functional) foods as well. A significant decrease in food waste coming from households could be attained by controlling our attitudes. Food waste, consumption awareness, eating habits, food mileage, water footprint, sustainable eating, energy efficiency: these are all terms which have to have their meaning and importance taught to people, as they contain important – affecting the level of wasting – information. Therefore, we can see that food waste itself is one of the most serious, paradoxical and global modern issues which the developed world has identified, and is trying to decrease by using national and international interventions in order to limit food supply anomalies and environmental loads as much as possible. Understanding personal attributes more precisely might be a good practice for providing future solutions, as well. |
Cytowanie | Bartha Á., Horváth B. (2019) Effects of Certain Personal Attributes on Food Waste.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 2: 22-30 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n2_s22.pdf |
|
|
7. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Bednarczuk A., Śleszyński J. Marnotrawstwo żywności w Polsce
Autor | Aleksandra Bednarczuk, Jerzy Śleszyński |
Tytuł | Marnotrawstwo żywności w Polsce |
Title | Food Waste in Poland |
Słowa kluczowe | marnotrawstwo żywności, raporty na temat marnotrawstwa żywności, odpady żywności w Polsce |
Key words | food wastage, food waste reports, food waste in Poland |
Abstrakt | Artykuł omawia marnotrawstwo żywności ze szczególnym uwzględnieniem sytuacji w Polsce. W artykule zwrócono uwagę na trudności związane z definiowaniem problemu i gromadzeniem adekwatnych danych statystycznych. Celem artykułu jest przedstawienie problemu marnotrawstwa żywności w Polsce. Zastosowano metodę opisową z wykorzystaniem stosunkowo nielicznych informacji dotyczących skali problemu i prób jego rozwiązania. Podstawowe wnioski dotyczą niepokojącej skali marnotrawstwa żywności w Polsce i konieczności opracowania spójnej z polityką Eurostatu metodyki gromadzenia i prezentacji danych o odpadach żywnościowych. |
Abstract | The paper discusses food waste, with particular emphasis on the situation in Poland. The article draws attention to the difficulties associated with defining the problem and collecting adequate statistical data. The problem of food wastage in Poland has been described on the basis of relatively little information regarding the scale of the problem and attempts to solve it. The basic conclusion is that there is a worrying situation with food waste in Poland and a need to develop a methodology consistent with the Eurostat policy for collecting and presenting data on food waste. |
Cytowanie | Bednarczuk A., Śleszyński J. (2019) Marnotrawstwo żywności w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 4: 19-30 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n4_s19.pdf |
|
|
8. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2019 |
|
Dziemdziela P. Edukacja ekologiczna prowadzona przez Grupową Oczyszczalnię Ścieków ŁódzkiejAglomeracji Miejskiej i jej znaczenie w równoważeniu rozwoju
Autor | Paweł Dziemdziela |
Tytuł | Edukacja ekologiczna prowadzona przez Grupową Oczyszczalnię Ścieków ŁódzkiejAglomeracji Miejskiej i jej znaczenie w równoważeniu rozwoju |
Title | Ecological education provided by the Group Sewage Treatment Plant of the Łódź Municipal Agglomeration and its importance in balancing development |
Słowa kluczowe | edukacja ekologiczna, zrównoważony rozwój, działalność ekologiczna, ochrona środowiska, oczyszczalnia ścieków |
Key words | ecological education, sustainable development, ecological activity, environmental protection, sewage treatment plant |
Abstrakt | W artykule przedstawiono rolę edukacji ekologicznej i jej wpływ na zrównoważony rozwój na przykładzie Grupowej Oczyszczalni Ścieków Łódzkiej Aglomeracji Miejskiej. Zaprezentowano wyniki badań dotyczących oddziaływania edukacji ekologicznej na mieszkańców. |
Abstract | The article presents the role of ecological education and its impact on sustainable development on the example of the Group Urban Wastewater Sewage Treatment Plant. The results of research on the impact of ecological education on residents were presented. |
Cytowanie | Dziemdziela P. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2019_n12_s23.pdf |
|
|
9. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2019 |
|
Wielewska I. Determinanty rozwoju ekoinnowacji w przedsiębiorstwach agrobiznesu
Autor | Izabela Wielewska |
Tytuł | Determinanty rozwoju ekoinnowacji w przedsiębiorstwach agrobiznesu |
Title | Determinants of the development of eco-innovations in agribusiness |
Słowa kluczowe | ekoinnowacje, ochrona środowiska, przedsiębiorstwa agrobiznesu, zrównoważony rozwój |
Key words | eco-innovations, environmental protection, agribusiness companies, sustainable development |
Abstrakt | Celem artykułu było wskazanie determinant rozwoju ekoinnowacji wprowadzanych w przedsiębiorstwach agrobiznesu oraz głównych barier powodujących niechęć dla działań inwestycyjnych o charakterze ekologicznym. Badania przeprowadzono w drugim kwartale 2019 roku na obszarach wiejskich województwa pomorskiego wśród właścicieli, kierowników bądź osób zajmujących się ochroną środowiska. Badania wykazały, że oprócz korzyści środowiskowych czynnikiem determinującym wprowadzanie ekoinnowacji są korzyści ekonomiczne i społeczne. Badane przedsiębiorstwa inwestowały najczęściej w OZE, segregację odpadów i modernizację linii technologicznych. Wskazano również na bariery, na jakie napotykają przedsiębiorstwa agrobiznesu. Wśród najważniejszych należy wymienić przestarzałą infrastrukturę, ograniczenia finansowe, wysokie koszty ekoinnowacji i prowadzenie działalności w warunkach niepewności rynkowej. |
Abstract | The aim of the article was to indicate determinants of the development of eco-innovations implemented in agribusiness companies and chief barriers that trigger reluctance towards investments of ecological nature. Research was conducted in rural areas of Pomorskie Province in the second quarter of 2019 among owners, managers and others who operate in the field of environment protection. The research showed that, besides environmental benefits, the decisive factor for the implementation of eco-innovations are the economical and social benefits. The surveyed companies mostly invested in RES, waste segregation and modernization of existing technological lines. Also, certain barriers were indicated which agribusiness companies still encounter. The most important of those include outmoded infrastructure, financial limitations, high cost of eco-innovations and operating in the conditions of market instability. |
Cytowanie | Wielewska I. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2019_n12_s103.pdf |
|
|
10. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2018 |
|
Kuszneruk M., Siedlecka A. Zrównoważona konsumpcja a marnotrawstwo żywności w opinii kierowników gospodarstw domowych
Autor | Mateusz Kuszneruk, Agnieszka Siedlecka |
Tytuł | Zrównoważona konsumpcja a marnotrawstwo żywności w opinii kierowników gospodarstw domowych |
Title | SUSTAINABLE CONSUMPTION AND WASTE OF FOOD IN THE OPINION OF HOUSEHOLD MANAGERS |
Słowa kluczowe | gospodarstwo domowe, konsumpcja, konsumpcja zrównoważona, marnotrawstwo żywności |
Key words | household, consumption, sustainable consumption, food wastage |
Abstrakt | Celem artykułu jest wskazanie różnic w podejściu do konsumpcji zrównoważonej oraz marnotrawstwa żywności według deklarowanej postawy konsumpcyjnej. Dla jego realizacji określono pytania badawcze: Czy gospodarstwa domowe kierowane przez respondentów wyrażających opinię o zależności pomiędzy konsumpcją zrównoważoną a stanem środowiska naturalnego zdecydowanie rzadziej wyrzucają artykuły żywnościowe? Czy w tego rodzaju gospodarstwach częściej decyzje nabywcze podejmowane są racjonalnie? |
Abstract | The aim of the paper is to indicate differences in the approach to sustainable consumption and food wastage according to the declared consumerist attitude. To accomplish such an aim there are asked the following research questions: Do households managed by respondents who express the opinion on the relationship between sustainable consumption and the state of the environment much less frequently discard food products? Do these types of households make more rational purchase decisions? |
Cytowanie | Kuszneruk M., Siedlecka A. (2018) Zrównoważona konsumpcja a marnotrawstwo żywności w opinii kierowników gospodarstw domowych.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 19(68): 223-236 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2018_n68_s223.pdf |
|
|
11. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2018 |
|
Gradziuk B., Gradziuk P. EMPLOYMENT IMPACTS OF RENEWABLE ENERGY IN UE
Autor | Barbara Gradziuk, Piotr Gradziuk |
Tytuł | EMPLOYMENT IMPACTS OF RENEWABLE ENERGY IN UE |
Title | |
Słowa kluczowe | renewable energy sources, employment, panel estimation |
Key words | |
Abstrakt | In the world renewable energy sector, including large hydropower, employed 10.3 million people, directly and indirectly, in 2017. This represents an increase of 5.3% over the number reported the previous year. The aim of the executed research is to determine the influence of harvesting renewable energy on the labour market in EU. Eurostat databases provided a source of empirical data concerning the amount of produced energy. The following sectors were considered: solid biofuels, biogas, liquid biofuels, geothermal, hydropower, municipal waste, solar photovoltaic, solar thermal, wind power and heat pumps. The research concerned 28 Member States of the EU between 2009 and 2016. Panel estimation was used as means of empirical indication of relations between the variables. The obtained models are adjusted to the empirical data, the rectified coefficient of determination equalled, depending on the sector, 0.828 (liquid biofuels) to 0.981 (solid biofuels). The analysed models show that throughout the examined period, the solar and wind power sectors were the ones that consumed the larger amount of work. As it was indicated above, these sectors are considered the most innovative and technologically advanced ones and thus, the employment rates seem to decreased in the shorter time. |
Abstract | |
Cytowanie | Gradziuk B., Gradziuk P. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2018_n1_s259.pdf |
|
|
12. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2018 |
|
Witkowska-Dąbrowska M. Wyposażenie obszarów wiejskich w systemy odprowadzania ścieków na przykładzie gmin powiatu olsztyńskiego
Autor | Mirosława Witkowska-Dąbrowska |
Tytuł | Wyposażenie obszarów wiejskich w systemy odprowadzania ścieków na przykładzie gmin powiatu olsztyńskiego |
Title | SEWAGE DISCHARGE SYSTEMS IN RURAL AREAS, A CASE STUDY OF THE MUNICIPALITIES IN THE DISTRICT OF OLSZTYN |
Słowa kluczowe | obszary wiejskie, systemy odprowadzania ścieków, przydomowe oczyszczalnie ścieków, kanalizacja, wodociągi |
Key words | rural areas, wastewater management systems, home wastewater treatment plants, sewers, waterworks |
Abstrakt | W artykule zaprezentowano zmiany stanu wyposażenia obszarów wiejskich powiatu olsztyńskiego ziemskiego w systemy odprowadzania ścieków bytowych, ze szczególnym uwzględnieniem przydomowych oczyszczalni ścieków. Dane pochodziły z zasobów GUS-BDL. Obliczono udział ludności korzystającej z wodociągów i kanalizacji oraz zaprezentowano liczbę komunalnych oczyszczalni ścieków. Dane dotyczące przydomowych oczyszczalni ścieków i zbiorników bezodpływowych przeanalizowano na 1000 mieszkańców oraz na 100 km2 powierzchni. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że wyposażenie w systemy odprowadzania ścieków rośnie. Szczególnie korzystnie rośnie liczba przydomowych oczyszczalni ścieków i nie spada liczba bezodpływowych zbiorników. Jest to wynikiem rosnącej liczby gospodarstw domowych i mieszkańców zwłaszcza w gminach otaczających Olsztyn. |
Abstract | The purpose of the study was to evaluate, in a local approach, the state of supply of rural areas in a rural district with household wastewater management systems, with the focus on home wastewater treatment plants. The study covered the rural areas of the district of Olsztyn. The data, which were acquired from the Bank of Local Data, were processed through basic mathematical transformations and statistical measures. The structure and intensity indices were calculated per 1,000 residents. Large differences were found in the access to linear infrastructure and to individual systems of wastewater discharge. The results showed a constant increase in the number of home wastewater treatment plants and septic tanks due to the constant influx of people to villages lying around the town of Olsztyn. In contrast to studies conducted on a regional scale, no decrease in the number of septic tanks was observed correlated with the growing number of home wastewater treatment plants. A possible reason can be the specific environmental conditions and protection of inland waters, which limit possible locations of home wastewater treatment plants. |
Cytowanie | Witkowska-Dąbrowska M. (2018) Wyposażenie obszarów wiejskich w systemy odprowadzania ścieków na przykładzie gmin powiatu olsztyńskiego .Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 105, z. 1: 58-67 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2018_n1_s58.pdf |
|
|
13. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Karwowska K., Skotnicka M., Śmiechowska M. The Problem of Food Waste in Different Types of Households on the Example of the Residents of Poland and Polish People Residing in the United Kingdom – Pilot Study
Autor | Kaja Karwowska, Magdalena Skotnicka, Maria Śmiechowska |
Tytuł | The Problem of Food Waste in Different Types of Households on the Example of the Residents of Poland and Polish People Residing in the United Kingdom – Pilot Study |
Title | The Problem of Food Waste in Different Types of Households on the Example of the Residents of Poland and Polish People Residing in the United Kingdom – Pilot Study |
Słowa kluczowe | waste food, household |
Key words | waste food, household |
Abstrakt | The objective of this study was comparing the scale of food waste depending on different types of households among Poles living in Poland and in the UK. The research was conducted in the group of 622 persons, whereas 345 persons lived in Poland and 277 were residing in the UK for minimum 2 years, however not longer than 10 years. The respondents were differentiated depending on the type of the household in which they lived: 1-person, 2-person, 3-person, 4-person and more. More than the half of the respondents declared that they had happened to throw away food, whereas these are the “British” Poles who waste food most and who are comprised in 1- and 2-person households. A significant dependence was observed in both studied groups, the more numerous the household was the lesser amount of food was wasted. The mostly wasted food included bread, yoghurts, sausage, fruit and vegetables, regardless of the number of persons in the given household or of the place of residence. Due to the fact that the rate of food waste is so high, it is necessary to find a way to implement new ideas and interventions which would limit the food waste in the households. |
Abstract | The objective of this study was comparing the scale of food waste depending on different types of households among Poles living in Poland and in the UK. The research was conducted in the group of 622 persons, whereas 345 persons lived in Poland and 277 were residing in the UK for minimum 2 years, however not longer than 10 years. The respondents were differentiated depending on the type of the household in which they lived: 1-person, 2-person, 3-person, 4-person and more. More than the half of the respondents declared that they had happened to throw away food, whereas these are the “British” Poles who waste food most and who are comprised in 1- and 2-person households. A significant dependence was observed in both studied groups, the more numerous the household was the lesser amount of food was wasted. The mostly wasted food included bread, yoghurts, sausage, fruit and vegetables, regardless of the number of persons in the given household or of the place of residence. Due to the fact that the rate of food waste is so high, it is necessary to find a way to implement new ideas and interventions which would limit the food waste in the households. |
Cytowanie | Karwowska K., Skotnicka M., Śmiechowska M. (2018) The Problem of Food Waste in Different Types of Households on the Example of the Residents of Poland and Polish People Residing in the United Kingdom – Pilot Study.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 3: 282-294 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n3_s282.pdf |
|
|
14. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Kukuła K., Luty L. O wyborze metody porządkowania liniowego do oceny gospodarki odpadami w Polsce w ujęciu przestrzennym
Autor | Karol Kukuła, Lidia Luty |
Tytuł | O wyborze metody porządkowania liniowego do oceny gospodarki odpadami w Polsce w ujęciu przestrzennym |
Title | On the Selection of the Linear Ordering Method for the Evaluation of Waste Management in Poland in Spatial Approach |
Słowa kluczowe | metoda porządkowania liniowego, cecha syntetyczna, odpady komunalne |
Key words | linear ordering method, synthetic variable, municipal waste |
Abstrakt | Celem artykułu jest przedstawienie techniki wyboru metody porządkowania liniowego obiektów ze względu na poziom zjawiska złożonego jakim jest stan gospodarki odpadami w województwach Polski. Do realizacji tego celu wyselekcjonowano cechy diagnostyczne opisujące badane zjawisko oraz wytypowano metody porządkowania liniowego. Następnie wykorzystując procedurę wyboru metody porządkowania dokonano wytypowania sposobu konstrukcji cechy syntetycznej, który pozwolił zbudować ranking województw ze względu na poziom analizowanego zjawiska. W dalszej kolejności dokonano podziału województw na cztery grupy: bardzo wysokiego, wysokiego, przeciętnego i niskiego poziomu rozwoju omawianego zjawiska. Badania pokazały, że wybór procedury konstrukcji cechy syntetycznej wpływa na ranking badanych obiektów. Otrzymany ranking pozwala sformułować wniosek, iż gospodarka odpadami w Polsce jest regionalnie zróżnicowana. |
Abstract | The aim of the article is to present the technique of selection of the method of the linear ordering of objects due to the level of a complex phenomenon, which is the status of waste management in voivodeships in Poland. For this purpose there were selected diagnostic variables describing the analyzed phenomenon and linear ordering methods were selected. Then, using the selection procedure for ordering methods, it was chosen the method of construction of a synthetic variable, that allowed to build ranking of voivodeships due to the level of the analyzed phenomenon. Then the voivodeships were divided into four groups: very high, high, average and low level of the discussed phenomenon. The research showed that the selection of procedure for the construction of synthetic variable affects the ranking of tested objects. The obtained ranking allows to conclude that waste management in Poland is regionally differentiated. |
Cytowanie | Kukuła K., Luty L. (2018) O wyborze metody porządkowania liniowego do oceny gospodarki odpadami w Polsce w ujęciu przestrzennym.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 2: 183-192 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n2_s183.pdf |
|
|
15. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Pagare A., Parlińska M. Food Losses and Food Waste Versus Circular Economy
Autor | Abhishek Pagare, Maria Parlińska |
Tytuł | Food Losses and Food Waste Versus Circular Economy |
Title | Food Losses and Food Waste Versus Circular Economy |
Słowa kluczowe | food, circular economy, waste and food waste, food losses |
Key words | food, circular economy, waste and food waste, food losses |
Abstrakt | The article aims to introduce the issue of food waste and all attempts to prevent action. Business and politics are almost interdependent, and any discussion of an economic nature is not complete without a political contribution. The role of politics and politicians in shaping economic activities was and is widely discussed. In the article, there will be a discussion on the problems of food losses and waste in Poland as the member of EU and in India. The idea of the topic came during the tenure of collaboration between representatives of both departments. Conclusions of the study found some similarities and a lot of differences between the countries. Studies have shown that negative attitude of house-hold towards food waste is not frequently reflected in consumers’ behavior, despite their fundamental knowledge on how to reduce food waste. Properly selected and presented information will stimulate both consumer’s attitude and behavior. |
Abstract | The article aims to introduce the issue of food waste and all attempts to prevent action. Business and politics are almost interdependent, and any discussion of an economic nature is not complete without a political contribution. The role of politics and politicians in shaping economic activities was and is widely discussed. In the article, there will be a discussion on the problems of food losses and waste in Poland as the member of EU and in India. The idea of the topic came during the tenure of collaboration between representatives of both departments. Conclusions of the study found some similarities and a lot of differences between the countries. Studies have shown that negative attitude of house-hold towards food waste is not frequently reflected in consumers’ behavior, despite their fundamental knowledge on how to reduce food waste. Properly selected and presented information will stimulate both consumer’s attitude and behavior. |
Cytowanie | Pagare A., Parlińska M. (2018) Food Losses and Food Waste Versus Circular Economy.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 2: 228-237 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n2_s228.pdf |
|
|
16. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2018 |
|
Gołębiewski J. Zmiany na rynku energii odnawialnej w Unii Europejskiej w kontekście strategii cyrkularnej biogospodarki
Autor | Jarosław Gołębiewski |
Tytuł | Zmiany na rynku energii odnawialnej w Unii Europejskiej w kontekście strategii cyrkularnej biogospodarki |
Title | Changes in the market of energy from renewable sources in the UE under the conditions of the strategy of circular bioeconomy |
Słowa kluczowe | gospodarka o obiegu zamkniętym, bioenergia, odpady |
Key words | circular economy, bioenergy, waste |
Abstrakt | Zwiększające się wraz z rozwojem cywilizacyjnym zapotrzebowanie na energię, przy wyczerpywaniu się jej tradycyjnych zasobów – głównie paliw kopalnych oraz towarzyszący ich zużyciu wzrost zanieczyszczenia środowiska naturalnego, powodują zwiększenie zainteresowania wykorzystaniem energii ze źródeł odnawialnych. W opracowaniu dokonano oceny zmian w produkcji i zużyciu energii ze źródeł odnawialnych w warunkach rozwoju cyrkularnej biogospodarki. Przedstawiono ogólną strukturę rynku energii, a następnie przeanalizowano znaczenie bioenergii, pozostałych OZE i energii pochodzącej z odpadów w systemie energetycznym UE. Badania wykazały, że dotychczasowa polityka UE przyniosła znaczący wzrost wykorzystania odnawialnych źródeł energii w strukturze produkcji i zużycia energii w UE. Stwierdzono także, że wykorzystanie odpadów w produkcji energii jest w UE niskie i znacznie zróżnicowane między poszczególnymi krajami członkowskimi. |
Abstract | The study evaluates changes in the production and consumption of energy from renewable sources in the conditions of the development of circular bioeconomy. The general structure of the energy market was presented and then the importance of bioenergy, other renewable energy sources and energy from waste in the EU energy system was analyzed. Research shows that the current EU policy has brought a significant increase in the use of renewable energy sources in the structure of energy production and consumption in the EU. It was also found that the use of waste in energy production in the EU is low and significantly diversified in individual member states. |
Cytowanie | Gołębiewski J. (2018) Zmiany na rynku energii odnawialnej w Unii Europejskiej w kontekście strategii cyrkularnej biogospodarki.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 105, z. 2: 82-92 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2018_n2_s82.pdf |
|
|
17. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2017 |
|
Obiedzińska A. Wpływ strat i marnotrawstwa żywności na bezpieczeństwo żywnościowe
Autor | Agnieszka Obiedzińska |
Tytuł | Wpływ strat i marnotrawstwa żywności na bezpieczeństwo żywnościowe |
Title | Impact of Food Losses and Waste on Food Security |
Słowa kluczowe | straty i marnotrawstwo żywności, bezpieczeństwo żywnościowe |
Key words | food losses and waste, food security |
Abstrakt | Powstające straty i marnotrawstwo żywności (SMŻ) są wynikiem nieefektywnego funkcjonowania systemów żywnościowych. W zależności od wolumenu czy regionu, w którym występują generują one skutki ekonomiczne, społeczne, środowiskowe oraz zdrowotne. W pracy przeprowadzono analizę dostępnej polskiej i zagranicznej literatury naukowej dotyczącej problematyki bezpieczeństwa żywnościowego oraz strat i marnotrawstwa żywności. Straty i marnotrawstwo żywności generują wiele negatywnych skutków, które mogą bezpośrednio bądź pośrednio wpływać na 4 filary bezpieczeństwa żywnościowego: dostępność żywności, dostęp do żywności, wykorzystanie żywności oraz stabilność dostępności i dostępu do żywności w czasie. Wiele działań jest podejmowanych w celu prewencji bądź zminimalizowania generowanych strat i marnotrawstwa. Z drugiej strony już powstałe straty czy zmarnowana żywność może być wykorzystana m.in. do redystrybucji bądź powtórnego wykorzystania żywności bądź jej składników, co może przyczyniać się do zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego. |
Abstract | Occurring food losses and waste (FLW) are a result of ineffective functioning of food systems. Depending on the volume or region in which they occur they generate economic, social, environmental and health impacts. This paper analyzes the available polish and foreign scientific literature on the issue of food security and food losses and waste. Food losses and waste generate a lot of negative effects, which may directly or indirectly affect the four pillars of food security: food availability, access to food, food utilization and stability. Many activities are undertaken in order to prevent or minimize generated food losses and waste. On the other hand already created losses or waste can be used for example by redistributing or reusing food or its components, which may contribute to ensure food security. |
Cytowanie | Obiedzińska A. (2017) Wpływ strat i marnotrawstwa żywności na bezpieczeństwo żywnościowe.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 17(32), z. 1: 125-141 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2017_T17(32)_n1_s125.pdf |
|
|
18. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2017 |
|
Gostomczyk W. Stan i perspektywy rozwoju rynku biogazu w UE i Polsce – ujęcie ekonomiczne
Autor | Waldemar Gostomczyk |
Tytuł | Stan i perspektywy rozwoju rynku biogazu w UE i Polsce – ujęcie ekonomiczne |
Title | State and Prospects for the Development of the Biogas Market in the EU and Poland – Economic Approach |
Słowa kluczowe | biogaz, biogazownie, energia odnawialna |
Key words | biogas, biogas plants, renewable energy |
Abstrakt | Rynek biogazu rolniczego różni się w poszczególnych krajach europejskich. Zarówno w Europie jak i w Polsce podstawową formą jest wykorzystanie biogazu do wytwarzania energii elektrycznej i cieplnej. W dziewięciu krajach unijnych wytworzony biogaz wykorzystywany jest również w lokalnych sieciach gazowych oraz w transporcie, szczególnie komunalnym. W wytwarzaniu biogazu można opierać się na surowcach rolniczych (Niemcy) lub wykorzystaniu i przetworzeniu wszelkich odpadów rolniczych, przemysłowych i komunalnych (Dania, Szwecja). Celem artykułu jest przedstawienie dynamiki i struktury rozwoju rynku biogazu, wykorzystywanych surowców oraz opłacalności w różnych modelach prawno-finansowych. Przedstawione analizy pozwoliły wnioskować, że w przyszłości biogazownie mogą być ważnym elementem rynku energii, szczególnie na poziomie lokalnym oraz istotna częścią zrównoważonej gospodarki. |
Abstract | The agricultural biogas market differs in different European countries. Both in Europe and in Poland, the basic form is the use of biogas to generate electricity and heat. In nine EU countries, the biogas produced is also used in local gas networks and in transport, especially communal. Biogas production can be based on agricultural raw materials (Germany) or the use and processing of all agricultural, industrial and municipal waste (Denmark, Sweden). The aim of this article is to present dynamics and structure of biogas market development, raw materials used and profitability in various legal and financial models. The presented analyzes have concluded that biogas plants could be an important part of the energy market in the future, particularly at the local level and an important part of a sustainable economy. |
Cytowanie | Gostomczyk W. (2017) Stan i perspektywy rozwoju rynku biogazu w UE i Polsce – ujęcie ekonomiczne.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 17(32), z. 2: 48-64 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2017_T17(32)_n2_s48.pdf |
|
|
19. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2017 |
|
Dolata M. Infrastruktura jako instrument poprawy regionalnej konkurencyjności obszarów wiejskich
Autor | Małgorzata Dolata |
Tytuł | Infrastruktura jako instrument poprawy regionalnej konkurencyjności obszarów wiejskich |
Title | Infrastructure as an Instrument for Improving Regional Competitiveness of Rural Areas |
Słowa kluczowe | infrastruktura, konkurencyjność regionu, obszary wiejskie |
Key words | infrastructure, competitiveness of the region, rural areas |
Abstrakt | W pracy zaprezentowano podstawowe zagadnienia związane z konkurencyjnością regionalną obszarów wiejskich oraz infrastrukturą. Głównym celem opracowania było przedstawienia znaczenia infrastruktury jako jednego z najistotniejszych czynników konkurencyjności obszarów wiejskich. Infrastruktura stanowi element potencjału konkurencyjności terytorialnej, a wyposażenie infrastrukturalne wpływa na kształtowanie poziom tzw. atrybutów konkurencyjności. Wskazano również na rolę jaką Unia Europejska przypisuje infrastrukturze jako instrumentowi prokonkurencyjnemu. Wyniki przeprowadzonych badań potwierdziły, że od czasu wejścia Polski do struktur Unii Europejskiej na obszarach wiejskich miał miejsce systematyczny rozwój ich wyposażenia infrastrukturalnego. Szczególnie szybkie tempo wzrostu charakteryzowało rozwój systemu odprowadzania i oczyszczania ścieków. |
Abstract | The paper presents basic issues related to regional competitiveness of rural areas and infrastructure. The main purpose of the study was to present the importance of infrastructure as one of the most important factors for the competitiveness of rural areas. Infrastructure is an element of territorial competitiveness potential, and infrastructural equipment influences the shaping of the level the so-call attributes of competitiveness. It also indicated the role that the European Union attributes to infrastructure as a pro-competitive instrument. The results of the conducted research confirmed that since Poland's accession to the structures of the European Union in rural areas a systematic development of their infrastructural facilities took place. Particularly fast growth rate was characterized by the development of sewerage and waste water treatment system. |
Cytowanie | Dolata M. (2017) Infrastruktura jako instrument poprawy regionalnej konkurencyjności obszarów wiejskich.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 17(32), z. 3: 60-70 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2017_T17(32)_n3_s60.pdf |
|
|
20. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2017 |
|
Bartnikowska S., Brzoski M., Czekała W., Lewicki A., Olszewska A., Smurzyńska A. Ziemniaki jako potencjalny substrat dla biogazowni rolniczych
Autor | Sylwia Bartnikowska, Michał Brzoski, Wojciech Czekała, Andrzej Lewicki, Anna Olszewska, Anna Smurzyńska |
Tytuł | Ziemniaki jako potencjalny substrat dla biogazowni rolniczych |
Title | POTATOES AS A POTENTIAL SUBSTRATE FOR A BIOGAS POWER PLANT |
Słowa kluczowe | biogaz, energia elektryczna, fermentacja metanowa, ziemniak |
Key words | biogas, electric energy, methane fermentation, potato |
Abstrakt | Ziemniak jest zaliczany do surowców roślinnych mających wszechstronne zastosowanie, począwszy od branży spożywczej, aż do wykorzystania przy produkcji pasz. Klasyfikuje się go zarówno do roślin jadalnych, pastewnych, jak i przemysłowych. Odpady z przetwórstwa ziemniaków można wykorzystać do celów energetycznych, m.in. do wytwarzania paliw ciekłych czy skojarzonej produkcji energii elektrycznej i cieplnej z biogazu powstałego w wyniku fermentacji metanowej. Badania wydajności biogazowej dla czterech prób substratów przeprowadzono zgodnie z obowiązującą niemiecką normą DIN 38 414/S8 w Pracowni Ekotechnologii na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. |
Abstract | Potato (Solanum tuberosum) is a very versatile vegetable, largely used as food for human, animal feeding and as well classified as industrial plant. Waste from processing potatoes can be used for energy purposes such as: liquid fuels or a combined production of electricity and heat from biogas production by anaerobic digestion. In order to test the biogas potential of potato waste an experiment were conducted at the laboratory of Eco technology of the Poznan University of Life Sciences. The treatments: I – control, II raw potatoes, III – steamed potatoes, IV – raw potato skins, V – steamed potato skins were tested in accordance to the German normalization DIN 38 414 / S8. Additionally, economic aspects concerning the revenue obtained from the sale of electric energy produced according to biogas yields observed in laboratory were estimated. |
Cytowanie | Bartnikowska S., Brzoski M., Czekała W., Lewicki A., Olszewska A., Smurzyńska A. (2017) Ziemniaki jako potencjalny substrat dla biogazowni rolniczych.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 104, z. 3: 66-74 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2017_n3_s66.pdf |
|
|